Johannan matka yrittäjäksi ja yrityksen tarina



Joutsasta lähtöisin oleva Johanna on toiminut 15 vuotta yrittäjänä Fashion Unitilla. Vaikka Johanna on kasvanut yrittäjäperheessä, hän alkuun ajatteli, että yrittäjyys ei ole oma polku hänelle. Omien vanhempiensa jalanjälkiään kulkenut Johanna päätti kuitenkin lopulta ottaa askeleen ja ryhtyä myös itse yrittäjäksi. 

Johanna tutustui muodin maailmaan vuonna 1999, jolloin hänet bongattiin kadulta ja hänelle tarjottiin mallin töitä. Hän osallistui muun muassa Miss Suomi -osakilpailuihin, mutta kauneudesta kilpaileminen ei vastannut Johannan arvoja, joten hän päätti luopua kauneuskilpailuista. 

Johannalle arvot ovat tärkeitä myös yrittäjyydessä sekä omassa yritystoiminnassaan. Yritys tarjoaa valmennuksissaan tyylin päivittämisen lisäksi myös mahdollisuuden sisäiseen elämänmuutokseen. Johanna haluaa tukea ja auttaa nuoria naisia, jotka ovat samassa tilanteessa kuin hän itse oli nuorempana.



Tiimiakatemiassa vuosina 2004-2007 opiskellut Johanna on tradenomi sekä yrittäjä. Ensimmäinen Muotipäivät -tapahtuma järjestettiin opiskelijatyönä vuonna 2006. Lisäksi Johanna teki opinnäytetyönsä Himos Festival -tapahtumalle vuonna 2007. Opinnäytetyö käsitteli muotinäytöksen tuottamista uudenlaiseen ja erilaiseen ympäristöön.

Johanna perusti koulukaverinsa Annaliinan kanssa oman yrityksen 5.12.2008. Yrityksen perustat luotiin Tiimiakatemiassa ja Johanna saikin yrittäjyyteen hyvää kokemusta suoraan koulun penkiltä. Johanna jatkoi yritystoimintaa yksin Annaliinan jäädessä pois vuonna 2010.



Fashion Unit tarjoaa monipuolisia palveluita, mukaan lukien valmennuksia, kuten My Style Mallivalmennus ja Esiintymis- ja juontajavalmennus, koulutuksia, erilaistan tapahtumien järjestämistä sekä mallien välitystä. Myös stailaukset ovat iso osa yrityksen toimintaa ja stailauksia sekä muodonmuutoksia toteutetaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. 

Viimeisimmän stailattavan sanoin "Stailaus oli itsevarmuutta kasvattava kokemus. Johannan ammattimainen ohjaus, ihana luonne, kehut ja kommentit stailauksen yhteydessä johtivat helppoon sekä positiiviseen ilmapiiriin, joka näkyi omassa olossa stailauksen aikana." 

Fashion Unitin listoilta löytyy monipuolisesti malleja eri ikäryhmistä, lapsista aina iäkkäämpiin yksilöihin. Johanna haluaakin korostaa, ettei halua, että ihmisiä asetetaan mihinkään muotteihin, vaan jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja kaunis omalla tavallaan. Malliksi hakijat usein etsivät elämäänsä uusia kokemuksia, mukavaa tekemistä, lisätuloja tai yhteisöjä, joihin kuulua. Fashion Unitin blogissa mallit jakavat tarinoitaan sekä kertovat omista taustoistaan. 



Muotipäivät -tapahtuma jatkoi vuoden 2006 debyyttinsä jälkeen kasvuaan ja Muotipäivät -tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2011 lähtien mm. Jyväskylässä, Tampereella, Helsingissä, Oulussa sekä Kuopiossa. 

Vuoden 2024 Muotipäivien teemana on "Valokeilassa Sinä", jossa korostuu kevät- ja syysmuodin sijaan ajaton muoti sekä vastuullisuus ja second hand -tuotteet.  



Johanna on kiitollinen, että yritys on selvinnyt kahdesta lamavuodesta sekä koronapandemiasta. Tämä on vaatinut mukautumista ja uuden oppimista, mutta verkostoitumisen, etäkoulutusten sekä pienempien kuvausten avulla yritys on pysynyt muutoksissa mukana sekä kehittynyt.

Fashion Unitilla on laaja asiakas- ja yhteiskumppaniverkosto, johon kuuluu muun muassa kauppakeskuksia, erilaisia yrityksiä sekä kaupunkitoimijoita. Tämän lisäksi tärkeää on pienempien yritysten, kuten käsityöläisten, näkyvyyden edistäminen esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa. 

Johanna suosittelee yrittäjyyttä sellaiselle, jolla on intohimoa yrittäjyyteen sekä sydän mukana. Yrittäjyys vaatii epävarmuuden sietämistä, mutta myös periksiantamattomuutta, avointa mieltä ja kykyä verkostoitua. Johanna itse kokee yrittäjyytensä tuovan tasapainoa arkeen sekä juhlan tuntua tapahtumapäiviin. Positiiviset palautteet auttavat jaksamaan sekä motivoivat. 

Itsensä ylittäminen, muiden yllättäminen positiivisesti sekä yhdessä ja sydämellä tekeminen ovat Fashion Unitin keskeisiä arvoja, joita noudatetaan kaikessa toiminnassa.



Teksti koostettu JAMKin opiskelijoiden, 
Annen, Siirin, Juhan, Mian ja Kirsin tekemän haastattelun pohjalta.

Kommentit