Fashion Unitin malli Essi Pöysti ja esiintymisen salat


Essi Pöysti on toiminut Fashion Unitin mallina vuodesta 2008 lähtien. Mallin uran alkutaipaleella hän voitti Miss Suomi 2009 arvonimen. Essi on kartoittanut esiintymiskokemusta esiintymällä useissa tapahtumissa ja näytöksissä, suurten ja pienten yleisöjen edessä.

Esiintymiskokemusta on nuorelle naiselle kertynyt runsaasti, jännittääkö hän vieläkin ennen esiintymistä?

Vähän. Nykyään jännitys ei enää kuitenkaan johdu pelosta, että koreografia epäonnistuisi tai sanottava asia unohtuisi. Se kuinka paljon jännittää rippuu tilanteesta ja mitä on tekemässä. Lähes aina jännittää hieman ennen esiintymistä, mikä on positiivinen asia: Jos jännitys puuttuu kokonaan, tuntuu esiintyminenkin laimeammalta.

Mallin töitä tehdessä vaaditaan jonkin verran valmistautumista ennen lavalle nousua. Kuinka Essi valmistautuu tulevaa näytöstä varten?

Pyrin siihen, etten ajattele näytöstä liian paljon etukäteen. Näytöstä edeltävänä päivänä tarkistan kuinka paljon minulla on sisääntuloja ja mitä tarvitsen mukaan. Mukaan pakkaan joka tapauksessa aina mustat korkokengät, leggingsit ja paidan. Edellisenä päivänä myös peseydyn, siistiydyn ja tarvittaessa pohjustan hiukset seuraavan päivän kampausta varten. On myös hyvä aikatauluttaa näytöspäivä etukäteen.

Näytöspäivänä saavun näytöspaikalle ajoissa ja sovitan näytösvaatteet, jollei niitä ole jo aikaisemmin sovitettu. Meikin ja hiukset tekee ammattilainen tai malli itse, riippuen näytöksestä. Minulla on myös tapana opetella koreografia vasta paikan päällä. Kokemuksen myötä harjoittelun tarpeen määrä vähenee.

Mikä on ollut mieleenpainuvin esiintyminen?

Olin Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa luennoimassa julkisuudesta ja mediasta. Tilanne poikkesi paljon tavanomaisesta esiintymistilanteestani, siksi luento oli mielenkiintoinen ja erilainen.

Essi Pöysti tekee paljon juontokeikkoja. Syksyllä hän juontaa Tampereen Muotipäivät yhdessä Leena Sarven kanssa ja Lahden Muotipäivät yhdessä Karita Tykän kanssa. Kumpi on mieluisampaa, juontajana vai mallina esiintyminen?

Pidän molemmista, kummassakin on omat hyvät puolensa ja vaihtelu virkistää.

Julkisuuden myötä Essin kasvot ovat tulleet tutuiksi lähes jokaiselle suomalaiselle. Onko julkisuus muuttanut Essiä ja minkälainen suhde hänellä on julkisuuteen?

Julkisuus ei ole muuttanut minua, olen se sama nainen kuin aiemminkin. Olen toki kasvanut julkisuuden myötä ja oppinut ainakin olemaan kovempi. Kestän kritiikkiä paremmin enkä ota kaikkea henkilökohtaisesti. En tavoittele julkisuutta, lähden kuitenkin pyydettäessä mukaan esimerkiksi johonkin ohjelmaformattiin kokemuksen ja huvin vuoksi.

Fashion Unitin vanhin malli on yli 80-vuotias. Kuinka kauan Essi aikoo jatkaa mallinuraansa?

Mallin töitä jatkan niin kauan kuin kysyntää riittää ja työ on mieluisaa. Mallin työt ovat minulle kuitenkin harrastus, eikä suunnittelmissa ole kansainvälisen mallin työt.

Essi Pöysti juontaa ensi syksyn Tampereen ja Lahden Muotipäivät. Mallina Essi toimii Jyväskylän, Tampereen ja Lahden Muotipäivillä, sekä Muotipäivät -risteilyllä.

Syksyn Muotipäivät:
Jyväskylän Muotipäivät 2.-3.9.2011
Tampereen Muotipäivät 9.-10.9.2011
Lahden Muotipäivät 16.-17.9.2011
Muotipäivät -risteily 13.-14.10.2011

Tule, Koe, Näe - Muotipäivät 2011!

Kommentit